duminică, 15 decembrie 2013

Muzica plamanului



« Cum sa-ti explic ce este muzica, daca nu-ti este deajuns ca o auzi, daca nu esti pregatit sa te lasi coplesit de ea ? « 
Antoine de Saint Exupery

   In urma cu ceva timp, urmarind un videoclip cu violonistul Andre Rieu si orchestra lui, Johann Strauss, mi-a venit ideea ca si ascultatia plamanului ar putea fi comparata cu o orchestra...
    Citisem mai demult un articol in Thorax despre diferentele de spectru ale sunetelor in patologia respiratorie, concluzia fiind ca cele mai inalte tonalitati sunt in astmul bronsic. Mai recent, la ultima conferinta la care am participat, am auzit de un studiu care a aratat ca in emfizemul pulmonar exista focare care se activeaza treptat pe tot parcursul ciclului respirator, chiar si la inceputul urmatoarei respiratii; ca o trecere a degetelor peste o claviatura…..
         Si nu se oglindesc oare in compozitia aparatului respirator instrumente muzicale ? Nu vibreaza cutia toracica la trecerea fluxului de aer ca o vioara peste al carei corzi trece un arcus? Umplerea si golirea plamanului cu aer in timpul ciclului respirator nu seamana cu miscarile acordeonului? Si nu aduc caile aeriene cu un flaut?
        Cheile sunt diferite, fireste, ca si pacientii. Si, la fel ca intr-o orchestra, toate instrumentele sunt necesare pentru a crea un tot armonios, orice nepotrivire producand modificari de sunete care izbesc auzul; in muzica exprima dezacorduri, in pneumologie se traduc in boli.   
          Poate unii m-ar critica ca aduc vibratia plina de sensibilitate a muzicii intr-un taram atat de organic cum e plamanul. Dar maniera de a simti si auzi un lucru tine de imaginatia fiecaruia, si poate pentru unii pasionati de medicina sunetele plamanului sunt cea mai frumoasa melodie. Si ce instrument mai complex exista pe lumea asta decat corpul uman? Fiecare respiratie este o nota muzicala care aduce nu doar emotia artei, ci si suflul vietii. Ce Stradivarius s-ar putea compara cu asta ?
         In plus, arta de a practica medicina este ca si cum ai canta la un instrument: o poti face fals, cu greutate, scartaind, sau poti sa creezi cu munca si pasiune o opera: sa aduci bucurie si mangaiere in sufletele oamenilor. Andre Rieu spunea ca exista o multitudine de feluri in care poti sa canti un vals: mai lent, mai rapid, scopul final fiind ca toata lumea sa se miste in acordurile muzicii. Scopul nostru, ca medici, este sa gasim gama potrivita fiecarui pacient si sa compunem impreuna cea mai mare simfonie: a vietii.   
    
     La inceputul secolului XX, pictorii Robert si Sonia Delaunay au fost promotorii unei orientari artistice care a incercat sa transpuna muzica in pictura, fiecare culoare corespunzand tonalitatii notelor muzicale. Poetul Guillaume Appolinaire i-a dat denumirea de orfism.
       
   Poate si noi, la randul nostru, am putea sa aducem muzica in pneumologie. Ce spuneti de …… respirationism ? 

Ganditi-va la asta cand ascultati valsul de mai jos, compus de…….. Sir Anthony Hopkins:

     
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu